Een drukke dag vol bedrijfscijfers op de beurs. De jaarwinst over 2016 van Shell lag onder de verwachting van analisten. ING ziet klantengroei die de margedruk van lage rentes compenseert.
Winst Shell lager dan verwacht, maar kasstroom sterk
Shell heeft zijn winst in het slotkwartaal van 2016 zien stijgen, mede dankzij een fors hogere productie. De toename was wel veel minder sterk dan analisten hadden verwacht. Over heel 2016 was nog sprake van een fikse daling, blijkt uit de donderdag gepubliceerde jaarcijfers van de Nederlands-Britse oliemaatschappij.
De winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) en exclusief eenmalige posten nam met 14 procent toe in het vierde kwartaal van 2016, naar 1,8 miljard dollar (1,7 miljard euro). Analisten rekenden in doorsnee op 1 miljard dollar méér.
Het resultaat op basis van geschatte voorraadkosten, maatgevend op de financiële markten, zakte over heel 2016 met ruim een derde naar op 7,2 miljard dollar.
Met name de divisie die ruwe olie produceert (Upstream) zag de resultaten verbeteren. Het onderdeel draaide nagenoeg quitte, na een verlies van 1 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2015. Bij de raffinagetak (Downstream) en de gasactiviteiten daarentegen werd minder winst behaald dan een jaar eerder.
Toch waren analisten niet ontevreden. Hoewel de winst van Shell teleurstelde, liet het olieconcern afgelopen kwartaal wel een aanzienlijk sterker dan verwachte kasstroom zien, schrijven analisten van Goldman Sachs en Kepler Cheuvreux donderdag in hun commentaren.
Goldman, dat Shell op zijn favorietenlijst heeft staan, wijt de discrepantie tussen winst en kasstroom aan hogere belastingen, rente en afschrijvingen. Ook de daling van de schuld in het vierde kwartaal wordt door de marktvorsers als positief gezien.
Het aandeelShell won donderdagochtend 1,4 procent. Volg de koers van Shell hier op finanzen.nl
Winst ING stijgt 18 procent, maar geen prognose voor 2017
ING heeft afgelopen jaar bijna een vijfde meer winst gemaakt dan in 2015. De bank trok wereldwijd bijna anderhalf miljoen nieuwe klanten aan en profiteerde van het afnemende risico op wanbetalingen.
ING meldde donderdag een nettowinst van 5 miljard euro over 2016, gecorrigeerd voor eenmalige posten. Dat was 18 procent meer dan een jaar eerder. De totale opbrengsten van de bank stegen met 5,5 procent naar 17,5 miljard euro.
Net als andere banken heeft ING te maken met de bijzonder lage, of vaak zelfs negatieve rente en aanhoudende politieke onzekerheid. De groei van het aantal klanten en de dienstverlening biedt echter voldoende tegenwicht, stelde bestuursvoorzitter Ralph Hamers in een toelichting. ,,Al onze divisies hebben een goed momentum, de groei van de business compenseert daarbij de margedruk'', zei hij.
Hamers gaf geen geen concrete verwachting voor de resultaten van ING in 2017. Hij wees wel op de aanhoudende onzekerheid door de Brexit, de onduidelijkheid over de koers van de VS onder Trump en verkiezingen in Europa. ,,Onzekerheid is nooit goed'', concludeerde de ING-topman. ,,Het kan onze klanten huiverig maken voor grote investeringen en zet een rem op de groei.''
In het vierde kwartaal liep de onderliggende nettowinst met een half miljard euro op naar 1,4 miljard euro. Eenmalige uitgaven voor de digitalisering van bankactiviteiten drukten het totale nettoresultaat wel met een kwart, tot 595 miljoen euro.
De rente-inkomsten van de bank namen vorig kwartaal met ruim 5 procent toe. Provisies op dienstverlening leverden bijna 1 procent meer op dan een jaar eerder.
ING werd door beleggers met een plus van 1 procent beloond voor zijn resultaten. Volg de realtimekoers van ING op finanzen.nl
NN Group gaat door met bod op Delta Lloyd
NN Group (Nationale-Nederlanden) zet zijn overnamebod op Delta Lloyd door. Aandeelhouders hebben tot en met 7 april de tijd om hun stukken aan te bieden. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde biedingsbericht.
Zoals eerder gemeld biedt NN 5,40 euro per aandeel (2,5 miljard euro in totaal) voor Delta Lloyd, dat het bod aanbeveelt aan zijn aandeelhouders. De ondernemingsraden van beide ondernemingen hebben inmiddels positief geadviseerd over de beoogde overname, die naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar wordt afgerond..
Op 29 maart wordt het bod nader toegelicht op een buitengewone aandeelhoudersvergadering van Delta Lloyd. Daarbij wordt ook gestemd over een juridische fusie tussen de twee ondernemingen. Als die wordt goedgekeurd, zet NN het bod door bij aanmelding van minstens 67 procent van de aandelen. Zo niet, dan ligt de lat bij 95 procent.